ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ Μηχ/Μηχ

Σχήμα της Ε.Α.Α.Κ.

 

Ο φοιτητικός σύλλογος μηχανολόγων μηχανικών, είναι στην ουσία το «σωματείο» των φοιτητών. Δημιουργήθηκε το 1983, με το σκοπό και τη λειτουργία του να περιγράφονται στο καταστατικό του. Σύμφωνα με αυτό, μεταξύ άλλων, σκοπός των μελών του συλλόγου είναι:

«ο εκδημοκρατισμός και ο εκσυγχρονισμός της παιδείας, η συμμετοχή των φοιτητών στη λήψη των αποφάσεων για οποιοδήποτε πανεπιστημιακό θέμα, η περιφρούρηση του πανεπιστημίου από την αστυνόμευση, η κατοχύρωση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, η αποδέσμευση του πανεπιστημίου από την οικονομική εξάρτηση, η ανάληψη δραστηριοτήτων για τη διασφάλιση καλύτερων όρων διαβίωσης, η φροντίδα για την επαγγελματική κατοχύρωση, κ.α.»

Μέλος του συλλόγου θεωρείται οποιοσδήποτε φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός αποδέχεται τους σκοπούς του. Όπως κάθε σωματείο, εκτός από καταστατικό και μέλη, ο σύλλογος περιλαμβάνει και συνδικαλιστικές δομές. Αυτές είναι:

 

Γενική Συνέλευση

Είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου και αποφασίζει για οποιοδήποτε ζήτημα. Ορίζεται από το Δ.Σ. και σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του συλλόγου. Η αποφάσεις παίρνονται δημοκρατικά, με ψηφοφορία και είναι δεσμευτικές για το σύλλογο.

 

Διοικητικό Συμβούλιο

Αποτελείται από 7 μέλη που ορίζονται από τις εκλογές. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του, ο ορισμός Γ.Σ., η επικύρωση των αποφάσεών της και η απόφαση για ζητήματα για τα οποία δεν είναι δυνατόν να συγκληθεί άμεσα Γ.Σ. Η διαδικασία Δ.Σ. του συλλόγου μας είναι ανοιχτή προς παρακολούθηση στα μέλη του συλλόγου. Η σύνθεση του Δ.Σ. του συλλόγου μας έχει ως εξής:

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ-ΕΑΑΚ: 2 έδρες (Προεδρείο, κάτοχος σφραγίδας)

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 2 έδρες (Γραμματεία, Πρακτικά)

Π.Κ.Σ.: 1 έδρα (Ταμείο)

ΠΑΣΠ: 1 έδρα

ΑΝΑΧΩΜΑ: 1 έδρα

 

Εκλογές

Τα μέλη του συλλόγου καλούνται να ψηφίσουν για να ορίσουν τα μέλη του Δ.Σ., τους εκπροσώπους στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος και τους εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου.

 

Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος

Ιδρύθηκε το 1963 και αποτελούσε τη 2οβάθμια δομή του φοιτητικού συνδικαλισμού, αφού συντόνιζε τη λειτουργία των συλλόγων πανελλαδικά. Αποτελούνταν από το Πανσπουδαστικό συνέδριο και την Τεχνική γραμματεία. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων δεσμεύονταν να υποστηρίξουν στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο την απόφαση του συλλόγου τους, όπως αυτή πάρθηκε από τα όργανά του (ΓΣ, ΔΣ). Η Τεχνική Γραμματεία συνόψιζε την πλειοψηφική και τις μειοψηφικές σε αυτούς απόψεις, όπως εκφράστηκαν στο Πανσπουδαστικό. Μετά την αδρανοποίηση της Ε.Φ.Ε.Ε. το 1980 ύστερα από επιλογή των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ο σύλλογος δεν έχει ορίσει εκπροσώπους για την Ε.Φ.Ε.Ε.

 

Εκπρόσωποι στα όργανα διοίκησης

Ορίζονται από τις εκλογές με βάση τα ποσοστά. Παρεμβαίνουν στις διοικητικές διαδικασίες και δεσμεύονται να υλοποιήσουν σε αυτές την εκάστοτε απόφαση του συλλόγου, όπως αυτή πάρθηκε από τα όργανά του (Γ.Σ., Δ.Σ.). Η εκπροσώπηση έχει ως εξής:

Δ.Σ. Τμήματος Μηχανολόγων: 2 έδρες

Γ.Σ. Τμήματος Μηχανολόγων: 17 έδρες

Κοσμητεία Πολυτεχνικής Σχολής: 1 έδρα

Σύγκλητος Πανεπιστημίου Πατρών: 1 έδρα

 

Ο σύλλογος μηχανολόγων μηχανικών έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία. Με συμμετοχή σε κάθε ιστορική κινητοποίηση από το ’85 και τη δολοφονία Καλτεζά, το ’89 και τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, στις κινητοποιήσεις ενάντια στους νόμους Κοντογιαννόπουλου και Αρσένη, στην πρωτοβουλία Γένοβα το 2001 ,στα αντιπολεμικά κινήματα του ’99 και του ’03, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και στις πιο πρόσφατες νικηφόρες κινητοποιήσεις του 2006 και του 2007 ενάντια στο νόμο Γιαννάκου και την «αξιολόγηση».

Σήμερα ο Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών αποτελεί πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας συνδικαλιστικού φορέα. Με ενεργή συμμετοχή στις καταλήψεις ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου, στο κίνημα των πλατειών και τις λαϊκές συνελεύσεις αλλά και παρέμβαση για κάθε ζήτημα που αφορά στο Τμήμα Μηχανολόγων και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ήδη γράφει καινούριες σελίδες στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν επιφέρει βελτίωσης: κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες του.

 


Να κάνουμε την ανάγκη,


ιστορία….  


Ερχόμενη κινητοποίηση

Κανένα γεγονός

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2