ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ Μηχ/Μηχ

Σχήμα της Ε.Α.Α.Κ.

 

Όπως θα παρατήρησες και εσύ ο ίδιος στη σχολή υπάρχει ένας χώρος που ονομάζεται «Το κυλικείο των Μηχ./Μηχ.». Το διαχειρίζονται οι φοιτητές (από το ’96) και αποτελεί ένα χώρο όπου οι Μηχανολόγοι αλλά και φοιτητές από άλλες σχολές συνευρίσκονται καθημερινά μεταξύ τους


Λίγα λόγια για την Ιστορία...


Η Πρυτανεία αναζητούσε ένα χώρο στο πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό κυλικείο αφού υπήρχε ιδιώτης που είχε προσφερθεί γι’αυτό το σκοπό. Αποφάσισαν λοιπόν ότι ο χώρος των Μηχ./Μηχ. ήταν κατάλληλος γι’αυτό.

Η κατάσταση που υπήρχε τότε στη σχολή ήταν η εξής: Οι φοιτητές που ανέβαιναν καθημερινά στη σχολή για να παρακολουθήσουν μαθήματα (αν ανέβαιναν) μετά το μάθημα τους επέστρέφαν στο κέντρο της Πόλης.

Δεν υπήρχε ένας χώρος όπου θα μπορούσαν να συναντηθούν με συμφοιτητές τους, να συζητήσουν για τη σχολή, τα προβλήματα της, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συζητήσουν για το μέλλον τους ως εργαζόμενοι αλλά και ως νεολαίοι. Γινόταν σαφές λοιπόν ότι ένα «κέντρο» των Μηχανολόγων αποτελούσε αναγκαιότητα εκείνη την περίοδο, και μια κίνηση για την δημιουργία του θα ήταν θετική. Όμως συμπληρωματικά με τα παραπάνω μπήκε στο σύλλογο και μια ακόμη λογική.

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ θεωρούσε ότι αυτός ο χώρος δεν θα έπρεπε να γίνει ιδιωτικός. Είχαμε μια αντίληψη που έλεγε ότι οι φοιτητές μπορούν να διαχειρίζονται και να καθορίζουν οι ίδιοι τη ζωή τους. Θα έπρεπε λοιπόν το κυλικείο να περάσει στην κατοχή του συλλόγου των φοιτητών. Να είναι ένας χώρος φτιαγμένος από τους φοιτητές για τους φοιτητές. Πιστεύουμε ότι η νεολαία μπορεί να αυτοοργανώνεται και να δρα η ίδια, να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους ζωής πέρα κι έξω από τα πρότυπα που της επιβάλλουν.

Η παραπάνω αντίληψη μπήκε στον σύλλογο και εγκολπώθηκε σχεδόν αμέσως από το σύνολο των Μηχανολόγων αφού και η Γενική Συνέλευση που έγινε τότε αποφάσισε τα ίδια και μάλιστα με την ίδια λογική. Πραγματοποιήθηκε τότε κατάληψη του χώρου από τους φοιτητές για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση του, δώσανε μάχη ενάντια στην λογική της Πρυτανείας αλλά και κάποιων παρατάξεων που δήθεν αδιαφορούσαν για το θέμα, και με έξοδα του συλλόγου των φοιτητών ο χώρος βάφτηκε, αγοράστηκαν καρέκλες και τραπεζάκια και έτσι το κυλικείο ανήκει στο σύλλογο ακόμη και σήμερα και μάλιστα μετά από λίγο καιρό η Πρυτανεία το αναγνώρισε ως κέντρο ψυχαγωγίας των φοιτητών και ουσιαστικά νομιμοποίησε και αποδέχτηκε την απόφαση της συνέλευσης.

Σ’ αυτό το σημείο έχει μια σημασία να αναρωτηθούμε αν ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί αναγκαιότητα ακόμη και σήμερα. Κατά την άποψη μας η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι καταφατική. Ίσως μάλιστα στις μέρες μας να είναι ακόμη πιο αναγκαίος ένας τέτοιος χώρος από ότι παλιότερα...

Εμείς σαν ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το κυλικείο γιατί απέναντι στην κοινωνική αποξένωση, στην φιγούρα του νεολαίου που κάθεται μόνος στο σπίτι και κάνει παρέα με τον υπολογιστή του που προβάλλει ως πρότυπο σήμερα, απέναντι στη μοναξιά του σύγχρονου τρόπου ζωής, του ατομισμού και του καριερισμού απαντάμε με τη δύναμη της συλλογικότητας, προκρίνουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ φοιτητών και μελλοντικών εργαζομένων

Ερχόμενη κινητοποίηση

Κανένα γεγονός

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2